Europa is verder gegaan met de bouw van een netwerk van satellieten die de aarde in de gaten moeten houden.

Vanuit Frans-Guyana werd in de nacht van maandag op dinsdag de sonde Sentinel-2B gelanceerd. Het is de tweelingbroer van een satelliet die in 2015 was vertrokken, de Sentinel-2A.

De beide satellieten kunnen onder meer helpen bij landbouw. Ze zien vanuit de ruimte hoe gezond gewassen zijn. Regeringen kunnen daarmee hongersnoden voorspellen en voorbereidingsmaatregelen nemen. De sondes kunnen ook ontbossing meten en de gevolgen van een overstroming of een vulkaanuitbarsting in kaart brengen.

Eerder gingen de Sentinel 1A en 1B al de ruimte in, die onder meer een oogje houden op de Nederlandse dijken. De sondes meten waar de dijken verzakken en zien dus waar maatregelen nodig zijn.

Copernicus-project

De sondes maken deel uit van een groot Europees project, dat Copernicus heet. De satellieten houden samen continu het land, de oceanen en zeeën en de dampkring in de gaten.

Wetenschappers kunnen continu en nauwkeurig zien waar het zeeijs is, hoe warm het zeewater is, hoeveel ozon en methaan er in de dampkring zitten, waar de bodem daalt en hoe het klimaat verandert.

Alle gegevens worden gratis beschikbaar gesteld, zodat iedereen ermee aan de slag kan. Het kost ongeveer 8 miljard euro en levert volgens de Europese Unie op de lange termijn ongeveer 30 miljard euro op. Bij de missie is ook de Europese Commissie betrokken. Het is het tweede ruimtevaartproject uit Brussel.

Navigatienetwerk Galileo

Europa bouwt ook een eigen navigatienetwerk, Galileo genaamd. Dat moet een tegenhanger van het Amerikaanse gps worden.

Sinds december 2016 is het systeem live. Van de uiteindelijk dertig Galileo-satellieten hangen er nu achttien op ruim 22.000 kilometer van de aarde.

Elke satelliet draagt de naam van een kind uit een Europees land. Vorige maand ging de ‘Nederlandse’ satelliet Tijmen de lucht in. Die is vernoemd naar een Gelderse jongen die een tekenwedstrijd heeft gewonnen.

LEES OOK: Deze man heeft iets briljants bedacht om astronauten te helpen poepen in de ruimte